Към съдържанието

Апелът на шестимата и началото на българската опозиция

20 ноември 2009

В този сайт многократно писахме,че началото на решителния български протест срещу комунизма е през януари 1988 г., когато е основано Независимото дружество за защита правата на човека с председател Илия Минев. От този момент нататък започва поредица от събития, които сериозно разклащат режима и спомагат за неговото падане през ноември 1989 г. Дружеството обаче не се ражда от нищото. Идея за нещо подобно има отдавна в средите на политическите затворници. През март 1987 г. те предприемат и първите си конкретни стъпки, с които правят впечатление по света. Става дума за т.нар. „Апел на шестимата“, в който шестима български правозащитници, впоследствие членове на НДЗПЧ, изпращат открито писмо до Виенската конференция за спазването на хелзинкските споразумения. Ето как този апел е отразен тогава от френския вестник „Котидиен дьо Пари“:

По време на заседанието на Конференцията за сигурност и сътрудни­чество в Европа (C.S.C.E) този понеделник, 16 март (1987,б.р.) във Виена, пред­ставителят на Съединените щати г-н Сам Уайз обнародва апел, ад­ресиран до Конференцията, подписан от шестима български правозащитници.Към този апел подписалите прибавиха декларация, с което се присъединя­ват и към меморандума „За тридесетгодишнината от Унгарската революция 1956 г.“

Представителят на българското правителство показа известна обърканост, тъй като на първо време изказа своето „учудване“, а после каза, че Григор Симов Божилов – задържан след този апел, бил психично болен.

Не за пръв път български граждани се обръщат открито и поименно към международни инстанции или запад­ни медии, за което по общо правило ги осъждат на няколко години затвор по чл.108 от Наказателния кодекс. Но доколкото знаем, сега за пръв път подобна инициатива е подета колективно и най-вече западните адресанти об­ръщат внимание на инициативата и й дават публичност.

Самият апел гласи:

„О Т К Р И Т О   П И С М О – А П Е Л

от български радетели за човешки права,
дългогодишни политически затворници

Уважаеми представители на европейските страни, на САЩ и Канада. Ние се обръщаме към вас и към широката европейска общественост, с апел: конференцията във Виена да не приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права, за всички европейски народи, – като: Право на свободно движение и емиграция; право на обективна информация и право на свободна трудова дейност!

Докато не дойде ден, когато всеки гражданин в Европа, ще може свободно и без страх от преследване, да изразява своите мисли, мнения и убеждения, в писмена или устна форма, – хелзинкският процес няма да оправдае оказаното му доверие!

Ние сме напълно убедени, че без елементарни права и свободи, истински мир и сигурност, не може и няма да има!

Ако на конференцията във Виена не се удаде да постигне напредък по ключовия раздел от хелзинкските споразумения, – раздела за човешките права, – ние предлагаме, да бъде съставена постоянна европейска, междуправителствена комисия, която непрекъснато да следи и да разобличава, пред своите правителства и пред европейската общественост, онези правителства, за които подписването на раздела за човешките права, от хелзинкския документ, е било само една от заблуждаващите маневри, и които и до ден днешен, единадесет години след Хелзинки, не са осигурили нито едно от основните човешки права на своите народи!“

Апелът е написан от Григор Симов Божилов и подписан от Цеко Кръстев, Илия Минев, Божидар Статев, Едуард Генов и Стефан Савовски. Според Григор Симов писмото създава основата за учередяване на Независимото дружество за защита правата на човека.

Реклами
2 коментара leave one →
  1. 24 декември 2009 15:55

    Откритото писмо – апел, е написано есента на 1986 г. и е предадено в американското посолство на 19 декември.

Trackbacks

  1. Първото интервю на Едуард Генов за френската преса « Българската 1989

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: