Skip to content

Какво се случва веднага след 10 ноември

28 ноември 2009

П. Младенов: на срещата с ръководния състав на МВР на 25. ХI. 1989. В присъствието на официалния представител на КГБ в България ген. Владилен Николаевич Фьодоров.

“….Вярно е, че има трудности. Трябва да ви кажа, че те са ужасни трудности. И няма да преодолеем тези трудности, не е възможно за месец, за година, за две. Години ще ни трябват да ги преодолеем. Но вървейки по този път, заедно със Съветския съюз, с другите братски държави, в които се извършват процеси на обновление, ние ще стигнем до спасителния път. Другари, картината в икономиката е потресаваща!…”

“…. Ако вземем политическото положение в страната. Вярно е, че ние имаме партия добра, силна. Обаче се оказа, че и партията като партия (аз говоря за членската маса) в крайна степен е била обезверена, пасивна, чака всичко да й се каже, всичко да се сдъвче. И сега когато трябваше да се премерят сили между неформали и партията, която има над 800 хил. членове, партията изведнъж се огъна. На митинг 50 хил. човека, сигурно 15 хиляди са били членове на партията, излизат 10 човека, или 100 човека, и ние не можем да овладеем положението….”

Петър Младенов – пак там:

“…. Другарю Мусаков, какво мислите за предложението, което се прави за управлението (за закриването на Шесто, б. а.)?….”

А. Мусаков:
“….Другарю Младенов, Шесто управление е най-атакуваното поделение на министерството в момента ….”

П. Младенов:
„….. Дайте да видим какво да правим с управлението. Не е ли правилно, Антоне, да обявим сега, че колегиумът е решил, че ще се разпуска управлението. Нашата линия е ясна какво значи разпускане. На негово място ще бъде създадено друго от хората, които са работили тук. Ние никой няма да изгоним. Всичко ще си остане. Да създадем едно управление по подобие на това, което създадоха съветските другари (в КГБ V управление за борба с дисидентите и идеологията, което тясно работи с българското Шесто управление на ДС, се трансформира в Управление за защита на конституционния ред, б. а.). Как ще го кръстим точно, дали точно ще го повторим, трябва да видим. Ако го повторим точно, ще кажат – те купуват от Съветския съюз. Но смисълът на това, което ще го създадем да бъде същото…”

А. Мусаков:
“…. Що се отнася до въпроса дали сега да се обяви и как да се обяви, аз мисля, че може би трябва да се обяви, че е направено предложение за решаване от компетентните органи разформироването на Шесто управление и създаването на ново управление….”

П. Младенов:
“ Антоне, ама да не стане така, че след това улицата да ви накара, да излезе, че те са ви накарали да решим. По-смело! Колегиумът на МВР реши – преустановява дейностите, свързани с отменения чл. 273 от НК и създава служба за защита на Конституцията. Това си е ваша вътрешна работа …”

Атанас Семерджиев:
“…Преименуването през 1985 г. бе нарушена конституция….”

Ген. Семелджиев, на 20. I. 1990 в МВР
“….Кое ни накара да ви съберем? Отговарям директно. Предстои ни да извършим една много болезнена операция, да извършим дълбоко съкращаване и всеобхватна реорганизация на органите на МВР. Сега те са една много голяма, сложна, архисложна бих добавил, социална система, която… се е превърнала в държава в държавата. Нейната численост е много голяма. Вчера др. Гоцев от трибуната на партийната конференция каза, позовавайки се на мои думи, че се доближава до числеността на БНА…”

Ген. Любен Гоцев, на 10.I. 1990 в МВР:
“…… Първо, до този момент сме изразходвали 100 работни часа да обсъждаме проблемите, свързани с нашата работа. Според мен това е един исторически колегиум на МВР около 12 работни дни грубо казано изразходвахме до този момент. Той може да не е исторически, но ние с вас носим пред партията до 15 т. м. отговорност за това, което ще решим тази вечер….”
“…. Ние нямаме време да губим, ние изоставаме минимум с 10 часа пред опозицията. Информацията, която е на нашите бюра от всички средства, е минимум с 10 часа, след тях сме….”
“….. нека да направим още тази вечер нещо, да влезем скромно така да се каже в историята на БКП, да спасим тази партия…”
Ние имаме три задачи:
“….Да оцелее партията като цяло, да не се разцепи на пет крила …”
“….Да спечелим изборите поне с 50 плюс 1, т. е след шест месеца да сме все още на власт…”
“ … На 15. I. влиза чл. 1, ние вече не сме управляваща партия, запомнете го това! И тогава няма да може др. Петър Младенов да извика др. Семерджиев и да му каже вземи този и този на разработка. Дайте си ясна оценка. Ние ще служим на ПБ, но не можем официално…”
“…Утре ще чуете съвсем нови неща, които България не е очаквала. Времето ни пришпорва и трябва да действаме тази нощ. Утре ще бъде късно. …”

Ген. Семелджиев, на 10. I. 1990 в МВР:
“…Обръщам внимание, че ще трябва да се отива на решително съкращаване и на структури в рамките на контраразузнавателното направление и на личния състав, дори и затова, че на нас ще ни бъдат силно намалени бюджетните средства. очертава се най-малко с 30 млн. да бъдат съкратени в сравнение със сумата, която сме заявили. а това е главно фонд „Работна заплата“
“…..Не остава и не може да остане нищо скрито…. Ще ни атакуват непрекъснато да съобщим численния състав на МВР. Заявил съм го и мога да го кажа, страшно голям е съставът на МВР, даже спрямо МНО е голям. Ние вече ще бъдем принудени, ако не на тази сесия, на следващата, на първата сесия на новия парламент ще бъдем принудени да отидем да съобщаваме състава и ще предизвикаме голямо недоволство сред широките маси…”
“….Но когато се въведе батальон, бронетранспортьори – връщане назад вече няма. Това е гибел и на партията, гибел и на социализма, гибел и на страната. …. ние сме взели властта с оръжие, с оръжие не можем да я удържим, това е абсурд. ….. Тръгнем ли към оръжие – свършено е…”

Ген. Любен Гоцев, първи зам. министър:
“…Но когато се занимаваме с юридическите проблеми на министерството почувствахме, че от години наред са се трупали редица въпроси, които не са се решавали и трябва да ги решим сега, за да може да излезем от тази задънена улица….”
“…Второто нещо, което искам да съобщя е, че състоянието на нашия юридически отдел е много сериозно…”
“…. Освен нормативните актове ние сме издавали маса подзаконови, ….. Цифрата е 940 поднормативни актове. И никой не ги знае. Двама души компетентни ни говорят и ние се съгласяваме…”

Ат. Семерджиев:
“… Част от този проблем е унищожаването на голяма серия документи, които влизат в грубо противоречие с новата обстановка и ни поставят в положение на нарушители на конституцията…”
“… Трябва в близките дни незабавно да се представи списък за унищожаването на тези документи…”

Горните цитати ясно показват, че без реалната и активна помощ оказана им от тогавашното ръководство на СДС перестройчиците от БКП НЯМАХА ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ.

От репликата на Любен Гоцев ясно се вижда защо им е била нужна отсрочката, която Желю Желев им даде на 14. 12. 1989 г., а НЕ ДА СПАЗВАТ НЯКАКВА ЗАКОННОСТ, КОЯТО ПО ТЯХНОТО СОБСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ СА НАРУШИЛИ И ИМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА НАРУШАВАТ ВЕЧНО.

Разбира се могат да се направят още много изводи, но това добронамереният наблюдател може да направи сам.
За съжаление България е единствената страна от източно-европейските, в която перестройката успя и то благодарение на решаващата помощ, оказана и от перестройчиците-некомунисти, поне обявили се за некомунисти, успели да каптират вятъра на промените и да го насочат в полза на перестройката, вместо в посока на правовата държава.

И тъй преди 20 години в България вместо да се сее пшеница, се сееха бодли, съвсем закономерно е, че днес се жънат тръни, вместо зърно.

Из статия на Петър Бояджиев във Фрогнюз.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: