Skip to content

Как бе създадено Независимото дружество

29 ноември 2009

Отец Димитър Амбарев:

Истинско организирано дисидентско движение се създаде едва, когато Илия Стоянов Минев създаде в град Септември Независимото дружество за защита правата на човека. Това е независимо движение, създадено още в средата на петдесетте години в Шуменския затвор. То е създадено от легионери и бивши царски офицери. То е замислено тогава, реализирано е тогава, в затворническа обстановка. И техните учредителни документи са прехвърлени зад граница. Но времето е било такова, че не са били в състояние да го обявят и то да заработи. Но идеята за това дружество води началото си оттам. И едва след няколко десетилетия един старец – наистина, похабен като човек от трийсет-годишните репресии върху него – намери дръзновение да събере няколко души и да го създаде. Това е първата организирана сила в страната. Още в зародиш, са решили да го унищожат с всички възможни средства – та дори и с инфилтрацията на елементи от агентурния апарат на ДС и със специфичните средства, характерни за всяка секретна служба. Но то беше създадено, задейства механизмите, които създаде. И работи, при това – не лошо.

През 1984-85 година разговарях с отец Благой Топузлиев и той ми подметна, че трябва да се създаде една организация за защита на човешките права. Каза ми, че имало няколко души в София и в Септември, които се занимават с това. По-късно се изясни, че това е Едуард Генов с още няколко души свои приятели в София и Илия Минев в град Септември.
През 1988 бях поканен на създаването на това Дружество, но не рачих да отида поради моята присъда, която знаех, че ще бъде използвана. Щяха да ме обявят за асоциален елемент, пропагандният апарат щеше да ме смаже, а така щеше да се злепостаби u самото Дружество. Затова не се записах в Учредителния протокол, а и не се срещах с тях. Едва в края на 1988 г. след последвалите арести поех известни ангажименти към Дружеството, но пак в сянка, чак до м. март 1989 г.
Първата ми публична изява беше защитата на Колю Босия в ефира на радио „Свободна Европа“. Чак след това поех известни функции в Дружеството и мисля, че съвестно и с чест отстоях интересите му и поставяните от него задачи. Това Дружество беше извън сценария на реформистите в БКП и не се вместваше в плановете им за „социализъм с човешко лице“. То трябваше да бъде оглавено от комунистическа агентура и прочистено от създателите му.

Илия Минев:

Идеята да се създаде Дружество за правата на човека възникна още в затвора. Идеята е моя. Съмишлениците ми бяха Асен Андонов и Васил Янков. И двамата са сега в Норвегия. И още тогава си казахме, че трябва да създадем една организация, която се нарича Независимо дружество за защита правата на човека в България. Че трябва да се събудят у човека естествените чувства – да има свобода на словото и на печата – независимо от идейните убеждения. Разбира се, в нашата страна тези неща твърде много се нарушават и това бе основната причина, която ни накара да създадем такова Дружество за защита правата на човека. То беше оформено още през 1985-86 година и беше подадена молба за регистрация в Пазарджишкия окръжен съд. Обаче не ни регистрираха. Чак на 5 юни 1989 Тодор Живков направи изявление, че такива движения трябва да бъдат регистрирани и тогава, същата година ни регистрираха.

Из книгата на Евгения Иванова „Българското дисидентство, 1988-1989“

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: