Към съдържанието

Световните писатели в защита на Петър Манолов

29 ноември 2009

На 11 януари 1989 г., пет дни преди годишнината от учредяването на Независимото дружество на 16 януари 1988 г., Държавна сигурност арестува 13 негови активисти. Извършен е обиск в дома на писателя и секретар на дружеството Петър Манолов, като са иззети документи, дневници, литературни ръкописи и пишещата машина на Манолов. Председателят на дружеството Илия Минев е освободен същата вечер и се връща в дома си в Септември, откъдето се свързва с френското посолство и информира журналистката от вестник „Монд” Силви Кауфман за случилото се. Вероятно поради тези обстоятелства, а и с цел сплашване, властите пускат в „Работническо дело” единственото за цялата година подобно съобщения, в което се казва, че група лица, между които Илия Стоянов Минев, Григор Симов Божилов, Димитър Томов Йорданов, Благой Василев Топузлиев са били задържани за „разгласяване на неверни твърдения с цел да създадат недоверие към властта и нейните мероприятия”.

Заради иззетия си архив Петър Манолов започва гладна стачка. Стефан Вълков, дългогодишен политически затворник и член на Независимото дружество разказва: „хората от цялата страна се солидаризираха с Манолов, гладуваха по пет, по десет дни или седмица. Аз също.  Ежедневно от всички краища на страната идваха хора в Пловдив, за да се записват за членове. Сред тях имаше и много турци. Стана като лавина. За няколко седмици членовете станаха хиляди. Започнаха да протестират международните PEN-клубове, станахме световноизвестни. Около 150 души се солидаризиха с Манолов и участваха частично в гладната стачка.”

Под огромния международен натиск властта е принудена да отстъпи и връща архива на Манолов. БКП за пръв път губи така оглушително публична битка. За пръв и що-годе единствен път заедно действат и НДЗПЧ и Клуба за гласност и преустройство. Негови членове, с активното съдействие на Блага Димитрова, се солидаризират с Петър Манолов и разгласяват неговата продължителна гладна стачка.

Публикуваме писмото, с което американския PEN-клуб с членове като Алън Гинсбърг, Норман Мейлър и Кърт Вонегът, подкрепя Петър Манолов и НДЗПЧ. Документът е взет от книгата на д-р Иван Гаджев „Непримиримият Илия Минев“. Кликнете върху изображението за по-голям размер:

4 коментара leave one →
 1. 21 декември 2009 13:08

  КОБНИ ДУМИ
  (терористични стихове за отбрана)
  Екзорсическа поезия за през мръсните времена
  в petril@abv.bg
  и в Джон-Атанасовото пространство,
  и струва 15 лева в Старинен Пловдив,
  и 22 лева (с доставните разходи) за България Света.

Trackbacks

 1. Преди идването на Митеран « Българската 1989
 2. Из незавидните дела на „Работническо дело“ – за „самозваното“ НДЗПЧ « Българската 1989
 3. Международния PEN клуб в защита на Петър Манолов « Българската 1989

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: