Към съдържанието

Харта на европейската фондация Диалог

7 декември 2009

Харта на европейската фондация Диалог, основана от български политически емигранти във Франция

Дружество за подкрепа на демократичния процес в България

Учредителен протокол

Измина половин век – две поколения израстнаха от тъй съдбоносните за нашия континет Мюнхенски и Ялтенски споразумения.

-За първата от тези грешки, скъпо и кърваво плати цяла Европа.

-За втората, платиха, плащат и ще има да плащат само страните от Средна и Юго-Източна Европа, между които и България.

За да не повторят подобни грешки с фатални последици, европейските народи съзират колко необходимо е тяхното духовно и материално сближаване. Това донякъде обяснява в наши дни, успеха на « Европейската идея ».

Настоящият израз на тази идея има две измерения.

-Едното, от три десетилетия насам, се развива динамично в рамките на Европейската Икономическа Общност – (Общия пазар)

-Друго, изразило се едва напоследък e стремежът към сближаване между двете части на континента, изкуствено и насилствено разделени с « желязна завеса ».

Не по-малко съдбоносна грешка от предишните би било да се позволи несъразмерното развитие на тези две измерения, да се задълбочи.

Истина е, че между двете части на Европа, живяли толкова десетилетия разделени, съществуват разлики, и не е тайна, че понякога те са огромни, най-вече, в икономическа, технологическа и социална област.

Но тези разлики са преодолими. За това са нужни време, добра воля, взаимно опознаване, обмяна на хора и мисли, откриване на врати и дух на толерантност.

С една дума казано, нужно е установяването на истински диалог.

-Диалог не само между двете части на разцепения континент, но също така и всред всяко едно от съставящите го общества.

-Диалог не само между държавите и управниците, но най-вече между самите хора, между разнородните съставки на обществата, както между гражданите и държавните институции.

За подобен диалог в наши дни се откриват перспективи.

Обединителният процес, в рамките на ЕИО (Общия пазар) наближава до важната дата 1993 година, когато старите гранични прегради ще бъдат окончателно изтрити.

Процесите, започнали в Хелзинки, макар и с много мъка, набират скорост и волю-неволя, се налагат в политическия и обществен живот на европейските държави.

Дори Съветският съюз не прави изключение като за първи път показа на дело ново отношение към нормите на международното право и всеобщите ценности на нашата цивилизация.

Що се касае за България, известно е, че тя е малка, но древна европейска нация. Последните 45 години, тя насила е била откъсната духовно и матерално от европейската си почва.

Наложеният курс на сляпо подражание на Съветския съюз, я доведе до едностранчиво развитие и постави страната в неоправдано тотална зависимост от тази велика сила, което не съответствува, нито на националните традиции, нито на националните интереси на България. Дори и връзките на България със съседните балкански страни са останали далече на незадоволително ниво.

Едновременно с това, присадените в страната вътре, противоестествени икономически, социални и човешки отношения, както и употребана на недостойни и често пъти престъпни методи на управление, прахосаха напразно неизчислими човешка и национална енергия.

За връхни моменти на тази политика, могат да се посочат:

-процесите срещу Никола Петков, Кръстю Пастухов, Трайчо Костов.

-серията процеси по времето на « Пражката пролет ».

-концентрационните лагери, като остров Белене и кариерите в Ловеч.

-кампаниите срещу мохамеданското население.

-убийството на писателя Георги Марков.

-хилядите български граждани, принудени да бягат от родината си, за да запасят душите си.

Списъкът е твърде дълъг !

Едно от най-тежките поражения, които тази политика нанесе върху българското гражданско общество, бе втълпеното на мнозинството внушение, че българската нация е осъдена да търпи това състояние на нещата, че нищо не може да се направи, за да извоюва тя отново правото на самостоятелни и суверенни решения по собствената си съдба.

Но ето, че от не много време насам, се умножават белезите, че българското гражданско общество, и дори в някои отношения апаратът на режима, влизат в нов и в много аспекти, решителен период.

Не малко са вече хората, с най-различни нива на отговорности, които съзират, че да се постоянства в досегашната насока, да се повтарят едни и същи грешки е ялово и безперспективно.

Ражда се надеждата, че се открива време за промени, в хода на които биха могли да се създадат условия, както за възстановяване на националния суверинитет и независимост на България, така и за нейното приобщаване към европейското развитие и осигуряване на тази основа на необходимата свобода, за достойно личностно развитие на българина.

За да бъдат осъществени тези надежди, съществуващото законодателство в България – колкото и несъвършенно да е то – не е пречка !

Ако днес българската държава е не правова такава, то не е само по липса на закони, а защото те се прелагат произволно.

Пречката се явява главно от поведението на тесния кръг хора от най-висшата номенклатура, които се водят от принципа : « След нас потоп ! »

Те ползвуват установената вече десетилетия порочна практика, според която само обикновения гражданин има задължения пред закона, а не и властта ; и виждат във всяка проява на отрезвение само заплаха срещу личните им интереси, привилегии и благоденствие.

А станало е явно, че за да се избегне задълбочаването на кризата, което може да додеве до отприщването на силите на отчаянието и безнадеждността, трябва час по-скоро да се открие диалог, да се даде думата на българското гражданско общество.

Готови рецепти няма и никой друг не е в състояние да твърди, че той сам притежава разрешението.

Подложено на тежки изпитания и дълбоко накърнено, това гражданско общество днес се възражда.

То е богато със способности и възможности, с идеи и предложения, с различни интереси и ентусиазми.

Времето е настъпило, когато на българското гражданско общество трябва да се даде възможност безпрепятствено да изрази своето богато разнообразие, в дух на плурализъм и толерантност.

Разбира се, това не ще бъде лесно, ще има противоречия, ще има спорове и борби, в защита на различни схващания и становища, но това трябва да стане вече с цивилизовани средства, а не с насилие, като се даде на народа възможността да бъде свободен и последен арбитър.

Лесно се насажда омраза и страх, трудно е отърсването от тях, но това е единствено възможния път.

България и българската нациа са на истински кръстопът. Ако управляващият страната партиен апарат успее, заради себичните си привилигии и властнически и чисто материални интереси, да потисне общественото движение за обновление и действително преустройство, и да стабилизира собствената си власт на досегашните основи, това ще означава изключване на България от общоеврпоейското развитие и трайно изоставане на нацията и страната в редица жизнено важни области. Обратно – ако обществеността, чрез съществуващите, и другите, които ще се родят, неформални групи и сдружения, успее да наложи да се чуе и вземе под внимание нейния глас, това ще отвори най-после път за очакваните и желани положителни промени, за приобщаване – с една дума – и на България към европейското развитие.

Решението на този съдбоносен въпрос е в онези, които живеят в България.

Но привържениците на демокрацията извън страната не могат да останат безучастни. Когато са изразени в подходящия моменти и форма, и със собствените средства, техните усилия могат сполучливо да спомогнат за успеха на един демократичен процес в България.

В този дух, с тези перспективи днес се слага начало на дружеството : « Европейска фондация – ДИАЛОГ » – за подкрепа на демократичните процеси в България.

-Дружеството Е.Ф. ДИАЛОГ е независима, неполитическа, хуманитарна организация, която няма за цел да разполага с власт под каквато и да е нейна форма.

-Дружеството ратува за осъществяването на европейската идея с желанието да спомогне за създаването на условия, при които България да ползва и се приобщи към европейското развитие.

-Дружеството « Е.Ф. ДИАЛОГ » ще се старае постепенно да осъществи своето присъствие във всички страни, подписали Хелзинските споразумения.

-Имайки предвид, че Европейският парламент има за централно седалище град Страсбург – Франция, дружеството установява своето координационно бюро в тази страна.

-В дружеството може да участва всеки без разлика на пол, раса, социална, етническа, религиозна или политическа принадлежност. Участието в дружеството е лично. Присъединяването на групи и организации е несъвместимо.

Дружеството осъществява поставените си цели благодарение на членски внос и дарения.

Дружество Е.Ф. ДИАЛОГ си поставя за задача :

  1. -Да подпомага популяризирането на идеята « Европа общ дом за всички европейци » всред българското население.
  2. -Да популяризира България сред всички европейски страни и всред Общоевропейските институции, като Европейския Парламент, Европейския Съвет и други.
  3. -Да работи за осъществяване на решенията, приети по време на конференциите в Хелзинки, Мадрид, Белград, Виена и бъдещите взети решения, произхождащи от този процес.
  4. –Да подпомага и поощрява всяка инициатива за контакти и сближаване между България и страните подписали Хелзинските споразумения.
  5. –Да подпомага всеки привърженик на диалога без разлика на социално, религиозно, етническо или политическо положение.
  6. –Да подпомага всички инициативи в България, насочени към свободно и равноправно изявяване на личността във всички области на обществения живот.
  7. –Да подпомага всички усилия вътре и вън от страната за установяване на религиозни и духовни свободи, за защита на природата, за хармонично развитие в стопанския и икономически живот.
  8. –Насрочването на свободни избори в България ще се сметне от дружеството като успешен завършек на процесите на демократизацията.
Реклами
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: