Skip to content

В памет на Едуард Генов (1946 – 2009 г.)

17 декември 2009

Снимка: tangra.ucoz.ru

Днес ни напусна Едуард Генов. Вероятно днес малцина от младите знаят за него, при положение, че в България е наложена тезата, че „ автентична опозиция на комунистическия режим до 10 ноември 1989 г. не е имало”.

Но делата на Едуард Генов говорят сами по себе си:

–  През септември 1968-а студентската група на Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров организира протестни акции срещу инвазията на танковете на Варшавския договор в Чехословакия по време на т.нар. „Пражка пролет”. Генов е осъден на пет години затвор. Излежава още седем години вътрешна присъда за „намерение за бягство от затвора“. Лежал е общо 11 години като политически затворник. В затвора се сближава с Васил Узунов и Илия Минев, най-дълголежалите политически затворници в България, както и с Петър Бояджиев и Нури Тургут. Впоследствие всички ще имат общи действия срещу режима.

– През март 1987 г. Едуард Генов заедно с неговите познати политически затворници замислят нова организирана опозиция. Те предприемат и първите си конкретни стъпки, с които правят впечатление по света. Става дума за т.нар. „Апел на шестимата“, в който шестима български правозащитници, един от които Генов, изпращат открито писмо до Виенската конференция за спазването на хелзинкските споразумения. Френският вестник „Котидиен дьо Пари” пише, че „не за пръв път български граждани се обръщат открито и поименно към международни инстанции или запад­ни медии, за което по общо правило ги осъждат на няколко години затвор по чл.108 от Наказателния кодекс, но сега за пръв път подобна инициатива е подета колективно и най-вече западните адресанти обръщат внимание на инициативата и й дават публичност.” Апелът настоява, че конференцията във Виена не трябва да приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права, за всички европейски народи – като право на свободно движение и емиграция, право на обективна информация и право на свободна трудова дейност.

– На 16 януари 1988 г. 16 българи, повечето бивши политзатворници, основават Независимото дружество за защита правата на човека, първата независима организация в комунистическа България. Основна фигура отново е Едуард Генов. По думите му дружеството е първата официална обществена организация от 44 години, която си позволява да държи сметка на режима за неизпълнение на международни договори и да контролира спазването на правата на гражданите. В последвалата 1989 г. именно Независимото дружество ще причини най-много проблеми на клатещата се комунистическа власт и ще допринесе за нейното окончателно събаряне.

– 1988 г. властта интернира Генов в с. Михалково, а на 13 октомври ДС му, че до вечерта на 18 октомври трябва да напусна страната. На 19 октомври Генов вече е във Виена със семейството си. Малко по-късно заминава за САЩ, откъдето продължава да говори по западните радиостанции и да подкрепя акциите на Дружеството до падането на Тодор Живков.

След десети ноември новите лидери на опозицията така и не се сещат за Генов.

Днес вероятно ще се сетят, както започнаха да се сещат посмъртно и за Илия Минев. Но историята ще съди справедливо за всички.

Бог да прости Едуард Генов!

Източник: News.bg, aвтор: Петър Добрев

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Ivan permalink
    1 юли 2011 20:56

    Валентин Радев беше мой съученик от 39 гимназия в София! Разказа ми през 1977 година как са го измъчвали в затвора! Как са го държали 40 дни в килия метър на метър без прозорци! Над него са безчинствали бащите на същите тези, които Ви се подхилват всяка вечер по телевизията – Велчевци, Борисовци, Пръмовци, Златевци, Пирински, Боковци и много други комуноиди! Нещастна страна, населявана от червено племе! Бог да прости Вальо!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: