Skip to content

За безкомпромисния Едуард Генов

22 декември 2009

Спомен на д-р Иван Илиев Гаджев, основател и директор на Института по
история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“:

ПОЧИНА В СЕВЕРНА АМЕРИКА ЕДИН ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ И БЕЗКОМПРОМИСНИ БЪЛГАРСКИ ДИСИДЕНТИ – ЕДУАРД ГЕНОВ, НАЙ-ДОВЕРЕНИЯ И БЛИЗЪК АКТИВИСТ НА ИЛИЯ МИНЕВ И НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ.

На 16   декември,2009 г. в 5часа и 14 минути в Калифорния спря да тупти сърцето на Едуард Генов. България загуби поредния си безкомпромисен антикомунист отдал целия си живот в борбата за свобода и демокрация в Родината си България.

Роден в София, още от студентските си години се включва в борбата за свобода и демокрация, първоначално с писане и разпространение на позиви срещу потисниците превърнали България в послушен слуга на СССР. Арестуван за участие в протестите в подкрепа на Пражката пролет, той е осъден и прекарва цели 10 години по затворите.

През 1986 г. с Григор Симов и други 4 „дебелоглави“ глави подписват апела до Виенската конференция за мир и сигурност в Европа. Арестуван, интерниран, бит и заплашван, той се свързва с Илия Минев на когото става най-довереното лице и организатор при създаването на 16 Януари в гр.Септември на НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. Първата бяла лястовичка довела до необходимия кураж на хората за борба против комунизма.

На 13 Октомври, 1988 г., рождения ден на съпругата му Събина Генова и на неговият именен ден, вечерта в квартирата им идва Полковника от ДС Вълков и му нарежда, че до вечерта на 18 Октомври той и семейството му трябва да напуснат България. Дават му бързо разрешение за 5 ГОДИШНА „ЕКСКУРЗИЯ“ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

Придружен от 6 агента на ДС той и семейството му /жена и две невръстни деца/ биват придружени до гарата и качени насила във вагон за Австрия. На 19 Октомври семейството му вече е във Виена. ТОВА ВЕЧЕ Е БЪДЕЩЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО МИ, КОЕТО НЕ СЕ ОПИСВА, А СЕ ВКУСВА ми обясняваше той след година в моят дом в гр.Детройт, САЩ.

Организирах всичките изгонени насила от България дисиденти да се съберат при мене за да ги заведа на поклонение на гроба на американския журналист ДЖАНУАРИУС МАКГАХАН -наричан още освободител на България от турското робство. Дойдоха Едуард Генов, Минка Статева, Божидар Статев,Д-р Христо Сватовски, Екатерина Маркова.От Израел пристигна Проф.Д-р Ема Герон със съпруга си Петър Ил.Семерджиев, Д-р Панайот Панайотов, Д-р Георги Табаков и др. и заедно посетихме гроба на американския журналист,приятел на българите в гр.Ню Лексингтон,щата Охайо – САЩ. Сбирката ми даде физическата възможност да запиша на магнетофон цялостния живот и борбите на тези изключителни български патриоти живеещи с болките и надеждите на сънародниците си останали в България.

Едуард никога не загуби вяра, че края на комунистическата тирания в източна Европа е много близко и той успя да го види и преживее пълният му разгром. Той остави след себе си двама прекрасни сина и съпругата му, която винаги е била негова верна спътница в живота – СЪБИНА ГЕНОВА. Българската политическа емиграция в северна Америка загуби един достоен и заслужил пълното уважение свой член. Неговото место ще бъде заето от двамата му сина и с това ще се продължи мечтата на баща им за пълна свобода и истинска демокрация в България.

СБОГОМ СКЪПИ ПРИЯТЕЛЮ И СЪИДЕЙНИКО. БЕЗКОМПРОМИСЕН АНТИКОМУНИСТ, КОЙТО ВИНАГИ БЕШЕ ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ; КОИТО ИМАХА ПРИВИЛЕГИЯТА ДА РАБОТЯТ С НЕГО.
СПОМЕНИТЕ НИ ЗА ТЕБЕ ЩЕ ПАЗИМ В СЪРЦАТА СИ,ЩЕ ПОМНИМ СЪВЕТИТЕ ТИ И ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ДА МОЖЕ ДА ВИДИМ НАШАТА РОДИНА ТАКАВА, КАКВАТО ТИ ИСКАШЕ ДА БЪДЕ.

ВЕЧНА ПАМЕТ НА ЕДУАРД ГЕНОВ.

19 Декември,2009 г.
гр.Детройт, САЩ

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: