Към съдържанието

С мирни средства срещу репресиите – изказване на П. Манолов в Париж 1989 г.

16 януари 2010

Както вече писахме, от 30.05. до 6.06.1989 г. в Париж има Конференцията за човешките права на 35-те страни, подписали Хелзинкските споразумения, и Международен симпозиум , организиран от френската Фондация „Futur”. Публикуваме слово на Петър Манолов от Независимото дружество за защита правата на човека, произнесено на работен семинар на „Хелзинки уоч“ по време на конференцията:

Дами и господа. Уважаеми пратеници на народи, защитници на обезправени, преследвани, потискани и прекръствани, радетели на хуманизъм без държавни граници. Благодаря за поканата ви, която ми позволи да се изкажа пред вас и да изразя съжалението, че опасенията на НДЗПЧ в България се сбъднаха. В страната ни се проля кръв на правозащитници. Убити са на 21 май двама, според БТА, според други данни шестима, а има слухове за 30 жертви и огромен брой ранени. Имената на загиналите са: Хасан Селеб Арнаудов, Мехмед Салиев Рашидов, Мехмед Лон, Шакир Мехмедов Шакиров, Наргизе Хасанова Мустафова – 23 годишна майка на 2 деца.

Стотици обезправени хора са в щафетна гладна стачка, започнала на 6 май във връзка с конференцията в Париж. От тази трибуна днес трябваше да говори председателя на профсъюз „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Но за съжаление на 25 май на път към френската амбасада, за да получи визата си, е задържан и се намира в Главно следствено управление – София, заедно с активистите на НДЗПЧ в България Антон Запрянов и Николай Колев-Босия. Съжалявам, че времето ми отреди да застана пред вас като носител на лоши вести. Името ми е Петър Манолов, 49 годишен, православен, българин, поет с много написани и само две издадени стихосбирки. Състоянието на правата на човека ме накара да приема длъжността секретар на Независимото дружество. Аз идвам от една страна, в която до края на м. април 1986 г. се ширеше страх, граничещ с ужас. Управляващите тази страна са изолирани, разединени и самотни, и сякаш имаха намерение да направят своя уродлив начин на живот норма за поведение на цял един народ. Посещението на Халеевата комета и последвалата Чернобилска катастрофа сякаш отключиха нашите страхове. Общественото съзнание в България се събуди.

На 16 януари 1988 г. се учреди НДЗПЧ в България, което да служи като обществен гарант, че страната ни наистина ще се превърне в действително правова, която ще зачита своето законодателство, както и подписаните международни споразумения по човешките измерения. Наскоро след това се появиха неформалните организации – Екологичния комитет за спасяване на град Русе в София през март `88 г., Клуб 65 – ноември, София, 1988 г., Демократичната лига – Крумовград, януари 1989 г., Партията на зелената маса във Враца – януари 1989 г., профсъюз „Подкрепа” – Пловдив, февруари 1989 г., Независимия комитет за религиозна свобода – Велико Търново, април 1989 г. и „Виена `89” в Хасково през м. април 1989 г. Всичките тези неформални сдружения на хора, имащи за цел да причислят България към демократична и цивилизована Европа с мирни и законни средства, срещнаха неразбиране и репресии, арести и задържания – индивидуални и масови, принудителни заселвания – като на Едуард Генов и Николай Колев, прокуждания от България – сем. Генови, сем. Статеви, сем. Ибрахимови, сем. Бабички, Екатерина Маркова, Стефан Чолаков, Румен Цанков и др. Обиски, изземвания на основните документи на неформалите, лични архиви и документация, подготвена за регистриране, административни наказания, уволнения от работа, прекъсване на телефонните връзки, възпрепятстване на събиранията, провокации, дезинформация, скрито и открито психологическо следене, заплахи по телефона, заплахи в писма, заплахи с познати и непознати, организиране на заплахи с побой и др. На тези репресии Независимото дружество отговори само с мирни и законни средства – писмени и устни протести до българските и българо-езичните масмедии, подкрепени понякога от индивидуални и колективни гладни стачки. На желанието за диалог правителствените органи отговаряха с ескалация на репресиите, които доведоха до проливането на кръв, както вече съобщих в началото. Въпреки че се стигна далече от страна на репресивните органи, Независимото дружество и занапред ще остане вярно на принципите на Всеобщата декларация по правата на човека, като неговите членове ще продължат да се борят за човешките си права само с мирни и законни средства. В Декларацията от 27 май 1989 г., изпратена и до БТА, ръководството на Независимото дружество заявява, че всеки член на Дружеството, който извърши насилие, да се счита за изключен от редовете му, независимо от града и областта, в която членува.

С ваше позволение, като секретар на НДЗПЧ в България отправям апел към българското правителство – да прекрати репресиите срещу Независимото дружество и другите неформални сдружения в страната, да премине от умишлена дезинформация към широка гласност, да пристъпи веднага към истински диалог като единствено цивилизовано средство за разрешаване на наболелите социални и национални проблеми. От името на Независимото дружество призовавам „Хелзинки уоч” и широката западна общественост да подпомогнат дейно затруднения процес към гласност и преустройство, като се създаде и изпрати Наблюдателна комисия в България. Моят народ е все още много, много болен, но показва окуражителни признаци на оздравяване, за което безспорна заслуга имате вие, събраните тук. В близките години този народ ще се съвземе окончателно. Оздравителния процес ще бъде съпроводен от много високи температури, бълнувания, неадекватни постъпки, критични ситуации, а може би и делириуми. За това няма да е зле да имаме около болничното си легло грижата на цивилизовани хора. Благодаря за вниманието.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: