Към съдържанието

Спряно интервю с Живков в „Свободна Европа” възкръсва

21 януари 2010

Съветската КГБ е вербувала хора в България по времето на комунизма без да иска разрешение от никого, а управляващата 45 години БКП и острието й Държавна сигурност не са знаели кои са в родината ни съветските шпиони. КГБ е имала свои щатни агенти в ДС, комунистическата партия и земеделския съюз, министерствата, по всички учреждения на държавата.
Това признание прави лично бившият партиен и държавен ръководител на България Тодор Живков в сензационно интервю с Румяна Узунова от радио „Свободна Европа”.

Разговорът, продължил 90 минути е проведен преди 19 г., на 22 февруари 1991 г. във вилата на Живков в „Бояна”, където е под домашен арест. Повод за срещата е започващия на 25 февруари съдебен процес срещу Живков. На същия ден американската радиостанция, с офис на столичния бул. „Витоша” е трябвало да излъчи в ефир интервюто.
Думите на комунистическия вожд обаче не стигат до слушателите и гражданите. След оказан драстичен натиск от високопоставени кръгове от президентството и правителството символът на свободното слово Румяна Узунова сама оттегля интервюто и се отказва от публикуването му.


Повод за скандалната самоцензура и откритото вмешателство на новите демократи са признанията на Живков по различни актуални теми, както и отваряне на рани с тайни от миналото, за които и до днес обществото не е чуло мнението му. Те са се оказали неудобни за различни политически кръгове в зората на прехода към демокрация.

Уникалният запис е пазен в архива на българския емигрант във Франция Петър Бояджиев и съпругата му Елисавета Ковачева, която в началото на 90-те г. на миналия век работи в „Свободна Европа” и е близка на Румяна Узунова.

Авторката на интервюто е сред малкото открити бунтари срещу комунистическия режим в България. Работи в „Учителско дело”, „Литературен фронт”, „София-прес”. През 180 г. емигрира в Париж, а от септември 1981 г. е в нюйоркското бюро на “Свободна Европа” в Мюнхен. Умира през есента на 1995 г.

Frognews.bg
пуска за пръв път части от „арестуваното” преди 19 г. интервю. Припомняме, че тази седмица се навършват и 20 г. от официалния арест и повдигане на обвинение срещу Тодор Живков от прокуратурата за злоупотреби с власт, възродителния процес, отпускане на помощи за развиващите се страни и др. Тато разговаря свободно в познатия си народняшки стил, демонстрирайки завидна памет и детайлно познаване на новата действителност в страната.

Какво се крие в секретното Решение № 6 на Политбюро на БКП, кого е предлагал Живков за наследник в партията и държавата, какво е мислел за Добри Джуров, Петър Младенов, Андрей Луканов, Станко Тодоров и др. съратници, била ли е България в пълна зависимост от СССР, как се стигна до възродителния процес, участвала ли е страната в убийството на папата и на писателя Георги Марков, каква е оценката за съветските вождове, фалшифицирано ли е комунистическото революционно движение, по време на лов ли е спазарен „македонският проблем” с Брежнев, кой пусна танковете в Чехия, готвена ли е България за република на СССР, какво мисли комунистическият вожд за демократа Желю Желев – чуйте истината от самия Живков в ИНТЕРВЮ.

Очаквайте още от интервюто само в нашия блог „Българската 1989“!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: