Skip to content

40 дни от смъртта на Едуард Генов

22 януари 2010

ИЗМИНАХА 40 ДНИ от смъртта на българския дисидент и общественик, дългогодишен политически затворник при комунистическия режим Едуард Генов (1946-2009).

Едуард Генов е роден е през 1946 година в София. През 1964 година участва в групата „Младежка организация за национална свобода”, за което е арестуван и хвърлен в затвора, но поради амнистия по случай 20- годишнината от Девети септември е освободен малко след един месец.

През септември 1968 година, когато е студент по история в Софийския Университет „Климент Охридски” , публично протестира срещу окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор и заедно с Александър Димитров и Валентин Радев разпространява позиви със съдържание „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!” Арестуван е през октомври, а през януари 1969 година е осъден за организиране на „нелегална контрареволюционна група“ на 5 години затвор. По-голямата част от присъдата си излежава в Старозагорския затвор, където получава втора присъда за „намерение за бягство“ и е освободен едва през 1978 година.

През 1987 година Генов е един от шестимата (заедно с Илия Минев, Григор Симов, Цеко Цеков, Божидар Статев и Стефан Савовски) подписали открито писмо до международна конференция във Виена, посветена на спазването на Хелзинкските споразумения, след което отново е арестуван. В началото на следващата година е сред основателите на „Независимото дружество за защита правата на човека” с председател Илия Минев. На 6 юни 1988 година Едуард Генов е арестуван и интерниран в село Михалково, а през октомври 1988 при драматични обстоятелства е експулсиран от България.

Едуард Генов умира в град Сакраменто, Калифорния – САЩ на 16 декември 2009 година от инфаркт.

Поменът в София по случай 40 дни от смъртта му ще се извърши на 25 януари 2010 г. (понеделник) в 12 часа в храм “СВ. ПЕТКА” – стара, на ул.”Цар Калоян” №9

ПОМЕНЪТ В САЩ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ НА 25 ЯНУАРИ 2010 Г. В 6,30 ЧАСА В СРЪБСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,
7777 SUNSET AVE, FAIR OAKS, CA 95628

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: