Skip to content

БКП за „майските събития“ – „заблуди и подстрекателства“

31 януари 2010

„Голямата екскурзия” от лятото на 1989 г., за която вече многократно писахме, е продължение на подетата още през 1972 г. акция за „деислямизиране” на българските граждани с мюсюлманска вяра. Най-вече след декември 1984 г. се провежда мащабна насилствена кампания по детуркизация, официално наречена „възродителен процес”. Тя се основава на псевдонаучни изследвания, доказващи, че лицата , които в България се смятат потомци на турци, всъщност произлизат от местно българско население, потурчено по време на османското робство. Обявените намерения на властите са да върнат на тези хора истинското им потекло, като им наложат смяна на имената с български. Отказалите изгубват всякакви граждански права. Асимилацията става насилствено, с помощта на армията и специалните части. Има сблъсъци и няколко убити. За няколко месеца отново отваря врати лагерът Белене, за да приюти стотици турци, несъгласни с политиката на властта. [1]

Раздвижването в цяла Източна Европа през 1989 кара турците и помаците в България отново да потърсят правата си. През май са организирани големи протестни акции, т.нар. „майски събития“, които веднага се разгласяват от чуждестранните радиостанции. Организатори са предимно Независимото дружество за защита правата на човека и неговата мюсюлманска секция, както и Демократичната лига. Стига до сблъсъци със силите за сигурност и до убийства.[2] „Работническо дело” почти не отразява тези събития. Единствено на 24 май излиза с материал „Заблуди и подстрекателства”, в който се споменава за размирици в Разградско и Варненско: „Екстремистки настроени лица, част от които под влиянието на алкохол, нарушиха грубо обществения ред и се опитаха да въвлекат групи от населението в насилствени противозаконни действия.”[3] Признава се и за един убит гражданин в Каолиново, но „в следствие на сърдечен инфаркт”.

Ето цялата статия на „Работническо дело“ „Заблуди и подстрекателства“ , след която ще се започне гигантската вестникарска кампания срещу българските турци и в подкрепа на „голямата екскурзия“:

Нарушения на обществения ред – резултат  на заблуди и подстрекателства

Приетите неотдавна от Народното събрание закони за задграничните паспорти и българското гражданство гарантират всички права на гражданите на Народна република България за пътувания в чужбина и за свободно завръщане в родината. Поради краткото време за разясняване на законите и неточни информации, давани от местни органи за реда на тяхното приложение сред някои слоеве на населението възникнаха недоразумения по тези въпроси. Обстановката бе използвана активно от чужди радиостанции, които напоследък разпространяват неверни и тенденциозни съобщения с очевидното намерение да подстрекават българските граждани към нарушаване на обществения ред. Под влияние на тяхната антибългарска пропаганда на 20 и на 21 май в отделни селища на Разградска и Варненска област възникна напрежение и случаи на безредици. Екстремистки настроени лица, част от които под влияние на алкохол, нарушиха грубо обществения ред и се опитаха да въвлекат групи от населението в насилствени противоказонни действия.

Въпреки многократните призиви за спазване на законността, в село Тодор Икономово – Варненска област, група, предвождана от екстремистки елементи, нападна и малтретира длъжностни лица, включително служители на Народната милиция. При опита да проникнат в кметството и да вземат съхраняваното там оръжие се стигна до стълкновение. При предупредителните изстрели са убити двама души от рикоширали в настилката куршуми. Ранени са трима граждани, на които спешно е оказана медицинска помощ. В град Каолиново по време на безредиците е починал един гражданин, диспансеризиран като сърдечно болен. Медицинската експертиза е установила, че смъртта е настъпила след сърдечен инфаркт.

Органите на местното управление и силите за сигурност предприемат необходимите мерки за строго спазване на законността и обществения ред.

Необходимо е да се подчертае още веднъж, че гласуваните от Народното събрание закони ще бъдат изпълнявани точно и цялостно по отношение на всички български граждани. Както гласи законът, всеки граждадин на НР България има право, когато пожелае, да напуска страната и да се завръща с български задграничен паспорт. Административните служби предприемат мерки за осигуряване на необходимите формуляри и други документи, както и за обслужване на гражданите в предвидените от закона срокове. Но и естествено задържение на гражданите е да спазват законността и обществения ред на страната.

Тези два закона не са продиктувани от конюктурни съображения, нямат временен характер, а са израз на последователната политика на нашата държава за свободно движение и общуване между хората и са реално приложение на приетите принципи на виенската среща.

(БТА)


[1] Диню Шарланов, Любомир Огнянов и Пламен С. Цветков, „България под комунистическо робство. Престъпления, съпротива и репресии,” в сб. Черната книга на комунизма, с. 340

[2] Демонстрациите са мирни, но властта се опитва да ги разтури със сила. Броят на загиналите е между 7 и 10 души, стотици са ранени, малтретирани или пребити – Михаил Груев, Алексей Кальонски, Възродителният процес. Мюсюлманските общности и комунистическия режим. Сиела, София, 2008, с. 182

[3] „Заблуди и подстрекателства”, Работническо дело, 24 май 1989

Advertisements
2 Коментари leave one →
  1. 18 януари 2012 18:12

    Така и не се даде ясно определение на събитията през 1989.
    Така и не се потърси отговорност от „другарите“.
    Да, така е .
    За сега … !

Trackbacks

  1. Да си припомним „майските събития“ « Българската 1989

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: