Skip to content

Комунистическа България срещу НАТО – из пропагандата по „голямата екскурзия“

24 март 2010

Публикуваме официална декларация на БТА по повод „голямата екскурзия“, публикувана в „Работническо дело“ на 16 август 1989. Декларацията атакува генералния секретар на НАТО по това време, който си е позволил да защити турското малцинство в България:

От името на държавите – участнички в НАТО, на 9 август, т.г. генералният секретар на тази организация Манфред Вьорнер направи декларация , в която към Народна република България бяха отправени обвинения и предявени неоснователни претенции, отнасящи се до положението на български граждани. Република Гърция е изразила резерви по съдържанието на декларацията и двойните стандарти, залегнали в нея, както и по неточното използване на юридическа терминология за квалифициране на българските мюсюлмани.

Във връзка с декларацията на генералния секретар на НАТО Българската телеграфна агенция е упълномощена да заяви следното :

Този политически акт предизвиква недоумение и загриженост сред широката българска общественост. Недоумение от прибързаните, съюзнически пристрастни, исторически и юридически неоправдани заключения, които не може да се квалифицират иначе освен като намеса във вътрешните работи и опит за оказване на натиск върху суверенна държава от страна на военнополитически блок.

Европейските народи добре знаят трагичните събития в историята на България. И не друг, а техните най-светли умове издигнаха глас в защита на българския народ, подложен през петвековното отоманско иго на тотална асимилация и масово унищожение. В продължение на 500 години България плащаше кръвен данък, за съжаление принудена е да го плаща и днес.

Българският народ не желае никой да страда поради трагичното му минало, но поуките от това минало засягат не само неговото настояще и бъдеще. Истинските причини за сегашното състояние на българо-турските отношения се коренят в подривните действия на една политика, чужда на европейските и световни стандарти, на реалностите на нашето време и новото политическо мислене. Тази политика на управляващите среди в Турция, коварно манипулира с част от българското население, насажда омраза между хората от един родов корен – между мюсюлмани и християни, – стреми се да дестабилизира процесите на преустройството и обновлението в България, да подкопае международния авторитет и име на нашата страна. Тази политика е насочена не само срещу Народна република България, а и срещу редица съседни на Турция страни. Тя следва да бъде осъдена като политика, която дестабилизира мира и сигурността на Балканите и в Европа. Вместо това екстремистките, агресивни тенденции, които доведоха до геноцида срещу арменския и кюрдския народ, до незаконната окупация на част от Кипър, получават поощрение.

Ние сме уверени, че ако тези, които упълномощиха генералния секретар на НАТО да говори от тяхно име, бяха се опитали да си изяснят физическото състояние на нещата, те щяха без всякакво съмнение да констатират, че в никакъв международен, двустранен или многостранен документ не се визира наличието на « турско малцинство » в България. Те щяха да оценят по достойнство новото българско законодателство за свободното движение на нашите граждани за излизане, за временно или постоянно пребиваване в чужбина и за завръщане в страната, защото това законодателство е в пълна хармония с виенските договорености. Но вместо това сме свидетели на един парадокс. Някои среди от НАТО фактически призовават България да отмени тези хуманитарни придобивки, да спре свободното движение на хора.

Българската общественост е загрижена, защото такава позиция може да окаже отрицателно въздействие върху деликатната, исторически обременена обстановка на Балканите и на стремежа на европейските народи да живеят в мир и добросъседство.

В България никой не се преследва за неговата верска принадлежност. Никой не експулсира и не изселва насилствено български граждани мюсюлмани или каквито и да било други. Конституцията на нашата страна защитава човешките права и свободи на всички членове на обществото. Опитите на някои чужди сили да поставят България на « подсъдимата скамейка » са обречени на провал. НАТО няма нито юридическо, нито морално право да бъде съдник в спора между две суверенни държави по такива деликатни въпроси, нито е институтът, пред който България е длъжна да се отчита.

Възниква и въпросът не считат ли тези страни, чиито представители очевидно под натиска на Турция са се съгласили да бъде публикувана подобна декларация, че нарушават, при това грубо и безотговорно, смисъла и съдържанието на много свои декларации, в които се говори, че НАТО е отбранителен съюз, който не се вмесва във вътрешните работи на други страни. Или това са само декларации, които не отговарят на действителността.

България винаги се е вслушвала в добронамерения глас и обективната позиция. Който желае да съдейства за подобряването на българо-турските отношения, влошени не по наша вина, той трябва да изхожда от историческата истина, от реалностите, от законнните суверенни права на всяка страна. Уверени сме, че броят на страните на НАТО, придържащи се към такъв подход, ще нараства.

Ние откликваме на разумните призиви за диалог. Не друг, а именно България предложи честни и открити разговори на най-високо равнище, но Турция не проявява интерес към такива и продължава да ги отклонява, поставяйки ултиматуми и условия още преди да е седнала на масата на преговорите. Ето защо не България, а Турция трябва да бъде призована към сериозен, равнопоставен и отговорен диалог. Заставането на някои среди зад позициите на тези, които се придържат към нецивилизовани норми на поведение между народите, не само подкопава двустранния българо-турски диалог, но и сериозно заплашва движението на Европа към общ дом, мирното бъдеще на народите.Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: