Към съдържанието

Най-упоритият противник на режима

26 март 2010

Стефан Вълков

Днес в София бе отпразнуван 85-тия рожден ден на Стефан Вълков, 21 години политически затворник. В момента той е най-дълголежалият жив затворник от времето на комунизма в България, а може би и в Европа. Успелите да го „надминат“ по лежане – като Васил Узунов и Илия Минев, вече не са между живите. Впоследствие заедно с тях Вълков става един от основателите на НДЗПЧ, негов заместник-председател, а впоследствие и председател.

Нашият сайт се присъединява най-сърдечно към всички, които днес честитиха празника на Стефан Вълков. В случая ще разкажем само една единствена история от дългогодишния затворнически живот на бай Стефан, за да загатнем през какви неща са минали хората, за които пишем в този сайт. Разказът е лично от Стефан Вълков:

„Вкараха ме в карцера на Пазарджишкия затвор 53 срещу 54 г. в една страхотна зима. Докарват ме от Белене. Закараха ме направо в карцера. 14 дена трябваше да бъда на хляб и вода. Свалиха ми балтона и горната дреха – в най голяма зима. Карцерът е метър и половина дълбок и тесен колкото да си разтвориш ръцете. Имаше само една чугунена кофа за нужди, нищо друго. Издържам на глад, но на сън не може да се издържи. Чувстваш, че падаш. Започвах да се катеря по решетката, за да се ободря. Изкарах не 14, а 16 дена.

Вкараха ме в наказателното отделение, така наречената „Под завесата“, бяха пуснали едно одеало на решетката, за това така се казваше. Там биеха, там убиваха. Вкараха ме в килия при мой познат, Димитър Пенчев легионера. Не знам как съм изглеждал след 16 дена, но той каза, че ще ми направи кафе. Аз имах съмнения, че не е свестен човек ама…Това било команда, под наблюдение на надзирателя отвън. С клечки кибрит и свещ стопли вода и ми направи кафе. Поднесе ми войнишко канче наполовина пълно с кафе. Тъкмо да пийна и се отвори вратата. „Оххоо, и кафе“. Нова заповед за наказание.

Още 14 дена карцер. Погледнах го Пенчев. И то съидейник, легионер, завършил право в Германия. Но толкова му били силите, вдигнал ръцете и се прадал. Вкараха ме пак в карцера. Мислех, че са решили вече да ме ликвидират. Трябваше да намеря начин за оцеляване. Нямаше друг изход, само цимент – чувствах, че заспивам. Два-три дена изкарах така. Но за да не се предам, за да не ме ликвидират – реших и легнах на цимента. Или щях да хвана пневмония на замръзналия под и да умра, или щях да оживея. Не знам колко съм спал, но като станах бях бодър като момченце. Тогава си казах, Стефане , дръж се здраво, Бог е с теб!“

Реклами
5 коментара leave one →
 1. 26 март 2010 23:43

  Един от онези непримирими българи, които опровергават удобната нихилистична теза, че не е имало дисиденти у нас и че опозицията ни била отгледана.
  Може и да са били отгледани мнозина, но е имало и автентични борци срещу червената чума.

 2. 31 март 2010 17:58

  Господ да му дава още дълги години живот! Бай Стефан наистина е една изключителна личност. Едно време правихме СДС в пловдивско и той още в началото бе възмутен какви хора в Асеновград се намърдаха в опозицията, ама птогава времената бяха такива. Дано има повече хора като вас да оставят спомени за такива като бай Стефан.

 3. Петър Петров permalink
  20 януари 2012 18:12

  С прискърбие искам да съобщя, че бай Стефан Вълков е починал на 11 януари и 2012 г. Вечна му памет и нека най-после почива в мир на едно по.-хубаво място.

 4. bulgaria1989team permalink*
  20 януари 2012 18:55

  Мир на праха му. Преди седмица публикувахме това – https://bulgaria1989.wordpress.com/2012/01/12/отиде-си-стефан-вълков/ и това – https://bulgaria1989.wordpress.com/2012/01/13/стефан-вълков-1925-г-2012-г/ като израз на почит към него.

Trackbacks

 1. Стефан Вълков: Българският народ не мълча 45 години « Българската 1989

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: