Skip to content

В памет на отец Топузлиев

24 август 2010

На 20 август 2010 в Ню Йорк е починал отец отец Благой Топузлиев. Бивш политзатворник, арестуван през 1971 година за смелите си проповеди и излежал 5 години в Старозагорския затвор, при изключително тежки условия. Недопуснат да служи от комунистическите власти и от пловдивския владика Арсений, той става през 1988 г активен член на Независимото Дружество за Защита Правата на Човека. Застъпва се за правата на друговерците мюсюлмани, по това време жертва на „възродителния процес“. Заради политическата си дейност срещу тоталитарния режим е преследван и арестуван, както и подложен на очерняща кампания от страна на комунистическите вестници.

През март 1989 г., със семейството си е принуден да напусне страната. След престой в бежански лагер в Австрия, пристига в САЩ. От 2000 г. е свещеник при българската православна църковна община в Ню Йорк и служи в митрополитската катедрала „Св. Кирил и Методий“.

Петър Бояджиев, също политически затворник и емигрант от времето на комунизма, си спомня за отец Топузлиев: „Чрез делата си по време на трудните години на комунистически терор над българите той записа по безспорен и достоен начин името си в новата история на България и във историята на българското християнство. И то в момент когато християнската вяра беше ежечастно предавана от висшата църковна йерархия, отивайки до най-презрения метод – доносничество и служба на една престъпна институция, каквато беше българската Държавна сигурност.“

Опелото на отец Благой Топузлиев ще бъде на 26.08.2010, четвъртък, от 10:00 часа в църквата Света Неделя – град Пловдив.

Още за отец Топузлиев тук.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Petar-Nigeria permalink
    26 август 2010 20:36

    Bog da go prosti!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: